In 1873 opent de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS) de spoorlijn Boxtel-Wesel, ook wel het ‘Duits Lijntje’ genoemd. Bij aanvang was er in Liempde geen station. Met ingang van de zomerdienst in 1884 werd er een eenvoudige kleine halte met een gebouwtje van nog geen twee bij twee meter geïnstalleerd. In 1893 volgde het eerste station en pas in 1903, na veel geharrewar tussen de gemeente Liempde en de NBDS, werd het huidige stationsgebouw opgeleverd. Tot 1936 is het station in gebruik als halte, ook voor vervoer van goederen (klompen!) vanuit Liempde.

Omdat het later gebouwd was, had het niet het typische gladde, witte NBDS uiterlijk maar was stijlvol in schoon metselwerk opgetrokken. Leuk weetje is dat een kopie van Station Liempde in 1910 in spiegelbeeld is gebouwd in het Duitse plaatsje Menzelen-Ginderich.

De lijn bracht via tien Nederlandse- en zeven Duitse haltes een rechtstreekse korte verbinding tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen, Rotterdam en het Duitse achterland tot stand.

Tussen 1888 en 1914 gebruikten koningen, keizers en tsaren uit onder meer Engeland, Rusland en Pruisen deze spoorlijn om elkaar op te zoeken. Veel pelgrims gebruikten het Duits Lijntje om de bedevaartplaatsen Kevelaer, Boxmeer en Handel te bezoeken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de spoorlijn van groot belang voor de Duitsers. De geallieerden gebruikten de verbinding aan het einde van de oorlog voor het binnenvallen van Duitsland. In 1950 werd de lijn voor personenvervoer gesloten en in 2004 beëindigde de NS het goederenvervoer, dat nog plaatsvond tussen Boxtel en Veghel.

Bij onze locatie is nog meer info beschikbaar over de geschiedenis van Het Duits Lijntje. Voor geïnteresseerden wil ik u ook nog wijzen op de Youtube film: ‘Sporen naar het Oosten.’